Onsdag d. 24. marts 2021, kl. 14:30

Sognepræst Merry Lisbeth Rasmussen har netop skrevet en master på Aarhus Universitet om den internationalt kendte, færøske forfatter William Heinesens litteratur. Næst efter Karen Blixen er Heinesen den forfatter, hvis værker er oversat til flest sprog. God litteratur er sandhedssøgende. Det er Heinesens også. Med en grænsesprængende, poetisk ånd - der ikke lader sig indhegne hverken partipolitisk eller religiøst - søger Heinesen efter de store sandheder om livet og døden. Han gør det med stor poetisk nerve, et fabelagtigt sprogligt overskud og med kritisk brod til både modernitet og kristendom. Det moderne menneske lever i en tabssituation, fordi det mener at kunne gribe hele virkeligheden med forstanden. Under forstandens domæne har det individualiserede, moderne menneske skrevet sig selv ud af en mytisk- religiøs sammenhæng, hvilket er årsagen til, at det lever uden kontakt til hele virkeligheden. Heinesen er også kritisk over for dele af kristendommen og dens dogmer og praksis. Heller ikke kristendommen er i kontakt med hele virkeligheden. Sandheden om livet og døden kan som sagt ikke indhegnes konfessionelt. Alligevel betegner han sig selv som et dybt religiøst menneske blot ikke på samme måde, som vi i kirken taler om Gud og mennesker. William Heinesens kritik af det moderne menneske og hans manglende identifikation med dele af den kristne forkyndelse gør ham til en fortsat samfundsrelevant forfatter og repræsentant for, hvordan mange mennesker i Danmark og hele Vesteuropa har det med kirke og tro.  Foredraget vil interessere sig for, hvilken ny religiøsitet/mytologi Heinesen skriver frem i sin litteratur. Det gør han med stor indsigt og empati for det menneskelige og med afsæt i folketro og gamle sagn og myter.

Alle er velkomne, og der er gratis adgang.

Højskoleeftermiddag
Sted Sengeløse sognegård, 2630 Taastrup